Mustafa Yurttaş, 2023 yılı için öngörülerini Component by Özdisan’da paylaştı

Özdisan Elektronik Genel Müdürü ve DMY Uluslararası Yatırımlar Başkan Yardımcısı Mustafa Yurttaş, Component by Özdisan dergisinin son sayısında 2022 yılını değerlendirirken, 2023 yılına dair öngörülerini de paylaştı.

Ukrayna ve Rusya arasında 20 Şubat 2022 tarihinde başlayan savaş dünyayı sarsmaya devam ediyor. Tam Covid-19’u atlatıyoruz, sağlıklı günler bizleri bekliyor diye düşünürken savaşın derin etkileri geçtiğimiz aylarda ekonomik verilerdeki bozulmalara yol açtı. Bu gelişmeler hem ülkemizde hem de dünyada etkisini gösteriyor.

2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı. Ortaya konulan hedeflerden biraz uzak olmamıza rağmen, Avrupa’ya olan yakınlığımız, Çin devletinin katı korona tedbirleri, döviz kurlarındaki yüksek artışa rağmen düşük faiz politikaları, ülkemiz sanayisine soluk aldırdı. Bununla birlikte çalışan kesimde ise satın alma gücünün azalmasına neden oldu.

Hammadde kaynağı olarak, Rusya ve Ukrayna çıkışlarında gerek ambargo gerekse savaş süreci ile özellikle otomotiv sanayisi ve hububatta ciddi sorunlar ile karşı karşıyayız. Çip krizi ile zaten eksilen otomobil üretimleri ve yükselen maliyetlere, demir çelik başta olmak üzere pek çok sanayi ürünü girdisinde (son aylarda düşüş eğilimi gösterse de) etkisini gösteriyor. Düşük üretimler ikinci el piyasalardaki fiyatların yükselmesine sebebiyet veriyor.

Özdisan Elektronik olarak sanayicimize çip krizini kendi distribütörü olduğumuz firmaların ürün gruplarında münferit birkaç ürün dışında asla yaşatmadık. Halen devam eden krizde, almış olduğumuz önlemler ile bizleri tercih eden sanayicilerimizin Özdisan’ın müşterisi olarak ciddi bir konforu hissettiklerini düşünüyorum.
İhracatımız her geçen gün artmaya devam ediyor.

Yurt dışı pazarlarıyla çeşitlendirmeye çalıştığımız, geçmişte yaşanan krizlerde, tek pazar sıkıntısını yaşamamak için varımızı yoğumuzu ortaya koyuyoruz. Atamızın doğduğu yerde, Özdisan-Selanik şubemizi açarak Balkanlara ve Avrupa ülkelerine hizmet vermeyi planlıyoruz.

Üniversiteler ile iş birliğimiz artarak devam ediyor. Sanayi ve üniversite iş birliğini kendi çapımızda genişletme hayalimizi her geçen gün daha da fazla sahiplenerek, bu konudaki iş birlikteliklerine kapımızı sonuna kadar açık tutuyoruz.

Son olarak dünya genelinde G-20 ülkelerinde bozulan verilerin, 2023 yılında alınacak önlemlerle düzelebileceğini, bu konuda geç kalınmaması gerektiğini düşünüyor ve arzuluyorum.

Bölgemize ve dünya geneline bir an evvel barış gelmesini temenni ederken, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Sağlıcakla kalın,

Mustafa Yurttaş
Özdisan Elektronik Genel Müdürü


Component by Özdisan’ın websitesi →

Component by Özdisan 19. sayısı (pdf) →