Assan Elektronik Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Demiray: “Ana Hedefimiz İhracat”

Component Dergisi’nin, grup şirketlerinden Assan Elektronik’in Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Demiray ile yaptığı söyleşiden alıntıdır.

Assan Elektronik Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Demiray: "Ana Hedefimiz İhracat"

Kurulduğu ilk yıllarda endüstriyel elektronik cihazlar üreten Assan Elektronik, şimdilerde elektronik modül üretimde sahip olduğu kapasite ve teknoloji ile Türkiye’deki sayılı firmalar arasında yer alıyor. Firma, 6 adet SMD dizgi hattı ve 2 adet otomatik THT dizgi hattıyla saatte 1 milyon adet komponentin dizgisini yapabiliyor. 2019 yılı itibariyle ihracata odaklandıklarını ifade eden Assan Elektronik Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Demiray ile şirketin faaliyetlerini ve hedeflerini konuştuk.

Cüneyt Bey sizi yakından tanıyabilir miyiz?
1979 yılında İstanbul’da doğdum. Çalışma hayatıma 2001 yılında İnform Elektronik bünyesinde başladım. Yaklaşık 13 yıllık bir deneyimden sonra Assan Elektronik’e geçiş yaptım. Şu anda Assan Elektronik’te genel müdür yardımcısı olarak görevime devam etmekteyim.

Assan Elektronik hakkında bilgi verir misiniz?
1980’lerin başında kurulan bir firmayız aslında. İlk yıllarda sadece elektronik devrelerinin üretimi ve tasarımıyla ilgilenirken, 90’lı yıllardan itibaren LED panel, dijital meydan saatleri, LED destekli TV stüdyo dekorasyonları, LED enformasyon ve skor panolarını üretim gamımıza ekleyip LED’i yoğun olarak kullandık. Üretim kapasitemizin artmasıyla birlikte farklı sektörlere de ürün ve çözümler sunmaya başladık. Ekonomik konjonktürden fazla etkilenmeyen savunma sektörüne de son üç yıldır hizmet veriyoruz. 2013 yılında DMY Holding ile olan ortaklığımızdan sonra LED aydınlatmayla ilgili ürünleri kendi tasarlayan ve son kullanıcıya bitmiş bir ürün olarak sunan bir şirket yapılanmasına kavuştuk.

LED aydınlatma ürünlerinin üretimi, tasarımı, satışı ve satış sonrası aksiyonlarını 2018 sonu itibariyle grup şirketimiz Na-De’ye aktarma kararı aldık. Burada, elektronik kart alanındaki büyümeyi istediğimiz seviyelere taşımayı amaçladık.

Elektronik modül üretiminde Türkiye’deki sayılı firmalar arasındasınız. Sahip olduğunuz üretim kapasiteniz hakkında neler söylemek istersiniz?
Gerek kapasite, gerekse teknoloji anlamında Türkiye’deki öncü markalardan biriyiz. Son yaptığımız yatırımlarla birlikte saatte 1 milyon adet komponentin dizgisini yapacak seviyeye ulaştık. Kapasitenin yanı sıra teknolojik yetkinliğinde de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, dünya üzerinde elektronik kart üretimi için gerekli olan en ileri seviyedeki teknoloji, eksiksiz olarak bünyemizde bulunuyor.

Kaç adet SMD VE THT dizgi hattınız bulunuyor?
Üretim tesisinizdeki kapasiteyi artırmak için ne tür teknolojiler kullanıyorsunuz? Assan Elektronik’in üretim tesislerinde 6 adet SMD dizgi hattı, 2 adet otomatik THT dizgi hattı bulunuyor. Üretim tesisimizdeki kapasiteyi artırmak için Automatic Optical Inspection, Solder Paste Inspectıon, X-ray cihazı, Conformal Coating hattı, BGA re-work station ve Dry Cabinet gibi teknolojileri kullanıyoruz. Assan Elektronik olarak teknolojiyi sürekli takip ediyoruz.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik ürün ve çözümler sunuyorsunuz?
Savunma sanayinde aklınıza gelebilecek lider kuruluşların elektronik kartlarını üretiyoruz. Bir, iki yıl içerisinde haberleşme sektörüne yönelik üretimimizin artacağını düşünüyoruz. Dolaylı olarak otomotiv alanına yönelik üretimlerimiz de var. Aynı zamanda asansör firmasından güç elektroniği firmalarına kadar birçok sektöre ürün ve çözümler sunuyoruz. Yeni yatırımlarınız var mı? Dünyada elektronik kart üretim teknolojisindeki son trendleri yakından takip ediyor ve araştırmalar yapıyoruz. Kapasitemizi artırmaya yönelik yatırım çalışmalarımız mevcut. DMY Holding’in Informating firmasını satın almasıyla birlikte, firma alt yapısının büyük kısmı Assan Elektronik bünyesine katıldı. 2018 yılında başladığımız bu yatırımla birlikte 4 olan SMD hattı sayısını 6’ya yükselttik. Depolama sistemleri konusunda Kardex ile anlaşarak, depo alanını küçülttük ve depo kapasitesini yükselttik. Bu sistem sayesinde 700 metrekarelik depo alanı, 100 metrenin de altında bir hacimle kurgulandı. Ayrıca titreşim, tuzlu su, sızdırmazlık gibi çevresel koşul testlerini bir ileri seviye taşımak için de çalışmalar yapıyoruz. Class 10000’deki temiz oda ortamlarını oluşturmayı hedefliyoruz. Çevresel koşulların yanında fonksiyonel testler de gerçekleştiriyoruz.

Ulusal ve uluslararası arenadaki rakiplerinizden sizleri farklı kılan noktalar neler?
Ürünün komponentini tedarik edip, bunu en iyi teknolojilerle üretip ve en son test metotlarıyla müşterimize teslim ediyoruz. En önemli farkımız da bu. DMY Holding’in finansal gücü, stok hacmi ve elektronik sektöründeki liderliği, bizim büyüme hızımıza ivme kazandırıyor.

Peki ihracat hedefiniz var mı?
Yurt dışına açılmak ana hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu yıldan başlayarak, elektronik kart üretimi ile ilgili ihracat yapma niyetindeyiz. 2020’den sonra rakamlarla daha net bir şekilde ifade edebileceğiz diye düşünüyorum. Almanya’da her iki yılda bir düzenlenen Productronica’ya ziyaretçi olarak gidiyoruz. Burada da uluslararası en yeni çalışmaları gözlemliyoruz.

DMY Elektronik Yatırımlar ile yaptığınız ortaklıkla ilgili neler söylemek istersiniz?
DMY ile ortaklığın en önemli avantajlarından biri, Assan Elektronik’in Özdisan Elektronik ile komponent tedarik süreçlerindeki işbirliğidir. Özdisan’ın kuruluş amaçlarından biri de komponent sattığı müşterisine anahtar teslim ürün, yani PCBA sunmak. Bu amaçla da Assan Elektronik’in bünyesinde elektronik kart üretim departmanı kuruldu. Bu süreç içerisinde, aydınlatma ürünlerinin üretimi de yapılıyordu. DMY’nin çatısı altında hizmet alabileceğimiz firmalarla iletişim halinde bulunmayı önemsiyoruz. Bu işbirliklerinin gücümüze güç kattığını düşünüyorum.

2018 yılı nasıl geçti? 2019 yıl sonu hedefleriniz nelerdir?
2018 yılında hedeflenen ciro üzerine çıkılmış olup , bu yıl ciro hedefimizin geçen yılın iki katı olarak belirledik. Bu yıl başı itibari ile aldığımız siparişler ile hedefimizi gerçekleştireceğiz.

Bünyenizde kaç çalışan var?
35 beyaz yaka, 115’de mavi yakalı olmak üzere toplamda 150 çalışanımız var. Çalışanlarımızın büyük bir kısmını lisans ve ön lisans mezunları oluşturuyor.

Müşteri memnuniyetine yönelik ne tür çalışmalarınız var?
Müşteri şikayetleri ilgili bir birimimiz var. Satış sonrası destek için, kendi geliştirdiğimiz bir programı kullanıyoruz. Böylelikle her geçen gün şikayetleri minimum seviyelere indiriyoruz.