Ali Yurttaş: “Özdisan’da doğru ürünü doğru müşteriyle buluşturuyoruz”

Component Dergisi’nin, grup şirketlerinden Özdisan Elektronik’in Karaköy Şube Müdürü Ali Yurttaş ile yaptığı söyleşiden alıntıdır.


Ali Yurttaş: Özdisan’da doğru ürünü doğru müşteriyle buluşturuyoruz

Elektronik sektörünün kalbinin attığı Karaköy’deyiz. Burada irili ufaklı yaklaşık 500 dükkan bulunuyor. Komponent tedariğinde son 15 yıldır liderliğini koruyan Özdisan Elektronik’in Karaköy şubesi, 1996 yılından bu yana faaliyetlerine devam ediyor. Şube Müdürü Ali Yurttaş ile sektör trendlerini değerlendirmek için bir araya geldik. Biz sorduk, kendisi yanıtladı.

Ali Bey sizi tanıyabilir miyiz?
1965 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinde doğdum. İlköğretimimi Sürmene’de, ortaöğretimimi Samsun’da tamamladım. Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İşletme Bölümü’nden mezun oldum.

“Para kazanmak istiyorsan, malı alırken planlı olacaksın. Sonrasında satmak zaten çok kolaydır.”

Özdisan Elektronik ile yollarınız ne zaman kesişti?
1986 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra ilk iş deneyimim Özdisan Elektronik’te oldu. Yıllar içerisinde elektronik sektörüyle ilgili deneyimim ve bilgim de arttı. Özdisan’ın çekirdek kadrosunda yer aldığım için ardımızda kalan yılları da en iyi gözlemleyen isimlerden biri oldum. Özdisan Elektronik bünyesindeki 31. yılımı doldurdum.

Burada müşteri ile ilişkilerden pazarlama stratejilerine kadar çok sayıda alana dahil oldum. Kurucularımızdan Ali Rıza Yurttaş’ın bir sözünü paylaşmak isterim. “Para kazanmak istiyorsan, malı alırken planlı olacaksın. Sonrasında satmak zaten çok kolaydır.” Sanıyorum bu ufuk, Özdisan’ın komponent tedariğindeki başarısını da özetliyor. İlk yıllarımızda yine kurucularımızdan Davut Yurttaş’ın, sahip olduğumuz teknolojiyi müşteriye disiplinli duruşu ile aktarmasına defalarca şahit oldum. Bunlar en önemli motivasyon kaynaklarım oldu.

Özdisan Elektronik’in Karaköy Şubesi’nde ekibinizle birlikte ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Buradaki iş süreçlerinden bahseder misiniz?
1996 yılından beri Karaköy şubesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şirketimizi daha illeri seviyelere taşımak için bu bölgede konumlandık. 6 kişilik bir ekibe sahibiz. Buradaki ekibimizin ana misyonu; doğru ürünü, doğru müşteriyle buluşturmak. Bölgemizdeki farklı elektronik firmaları dahi tatil günlerinde çalışıp çalışmayacaklarını bize danışıyor. Teknik bilgi anlamında da uzman kadromuzun desteklerini alıyoruz. Firmamız, sektörün adeta duayeni haline geldi. Bunu piyasada aktif olarak gözlemleyebiliyoruz. Bölgedeki komşu firmalardan ürünlerin teknik detayları hakkında bize danışanlar dahi oluyor. Sektörün ağabeyi ve lideri olduğumuzun bilinciyle Karaköy’deki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Ürünü Özdisan getirdiyse rahatlıkla alabilirsin. Teknik sıkıntı yaşasan bile onlar bunu çözer.

Şube olarak müşteri ile birebir diyalog halindesiniz. Neler gözlemlediniz?
Özdisan Elektronik sektörde güvenilir marka olarak tanınıyor. Distribütörü olduğumuz firmaların ürünlerinin her zaman destekçisiyiz. Ürünü satmak asla ilk hedefimiz olmadı. Öncelikle müşterinin hangi ürüne ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Burada yıllar içerisinde müşterilerimizle sıcak ve samimi bir iletişim dili geliştirdik. Piyasada ismimiz güvenle eşdeğer. Geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarına yeni giriş yapan yabancı bir markanın ürünleriyle ilgili sohbet eden iki kişiye kulak misafiri olmuştum. Biri diğerine “Ürünü Özdisan getirdiyse rahatlıkla alabilirsin.” demişti. “Teknik sıkıntı yaşasan bile onlar bunu çözer.” Bunları duymak gurur verici tabii ki.

Müşterilerinize teknik destekleriniz de oluyor mu?
Bunu bir örnekle daha açıklamak isterim. Bir üretim firması, her cuma akşamı 1000 Euro karşılığında tristör modül alıyordu. Sonradan öğrendik ki modülleri sürekli patladığı için ürünü stok yapıyorlarmış. Yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu anladıktan sonra uzmanlarımız hemen duruma müdahale etti. İki mühendis arkadaşımız sorunu yerinde gözlemlemek için firmayı ziyaret etti. Hata ne üründen ne de firmadan kaynaklanıyormuş. Meğerse demir eritme makinasındaki voltajın düşmesi sebebiyle tristörler patlıyormuş. Firmaya çözüm için yol gösterdik. Trafo alıp kendi elektriklerini filtreledikten sonra sorun kayboldu. Şirket olarak odak noktamız satış yapmak değil çözüm sunmak.

Satış ve pazarlama konusundaki prensipleriniz neler? Ekibinize bu noktada nasıl bir yol haritası çiziyorsunuz?
Satış ve pazarlama ekipleri, çalıştığı firmanın kurum kültürünü, misyonunu ve vizyonunu iyi anlamalıdır bence. Biz de ekiplerimizin müşteriye firmayı doğru bir şekilde anlatabilmesi için üretim merkezlerimizi aralıklarla ziyaret etmelerini istiyoruz. İyi bir pazarlamacı müşterinin taleplerini analiz edip, buna göre uygun çözüm sunan kişidir. Tabii bunun için de depodaki ürünü iyi tanınması gerekiyor. Şirketin ürün gamını iyi bir şekilde öğrenen kişilerin firmaya iyi hizmet vereceğini düşünüyorum. Ekibimizden sık sık depolara gitmelerini ve stoklarımızdaki ürünleri tanımalarını istiyoruz. Böylelikle ürünümüzün arkasında rahat bir şekilde durabilirler. Yüz yüze olan iletişimin önemini şubemizde daha da iyi anlıyoruz. Aynı zamanda sıklıkla müşteri ziyaretleri de yapıyoruz.

Bugün 2,5 milyon doları bulan bir yatırımla kurmuş olduğumuz internet portalımız ozdisan.com, diğer sektör oyuncularından çok ayrı bir noktada konumlanmamızı sağlıyor.

Satış yaparken ozdisan.com’dan nasıl faydalanıyorsunuz? Müşterilerin bu platforma bakış açıları nedir?
90’lı yılların başı itibariyle güç elektroniği konusunda Türkiye’nin öncü firması olduk. Firmalardan bazıları bünyemizde sadece güç elektroniği ürünlerinin olduğunu düşünüyordu. Ozdisan.com ile bu algıyı kırdık. Bugün 2,5 milyon doları bulan bir yatırımla kurmuş olduğumuz internet portalımız ozdisan.com, diğer sektör oyuncularından çok ayrı bir noktada konumlanmamızı sağlıyor. Şubemizdeki bir bilgisayarı uygulama masası gibi kullanıyoruz. Müşterilerimiz, böyle bir platforma sahip olduğumuzu gördüğünde şaşıyor. Bu altyapıyı kurgulamak hem maliyet hem de zaman yatırımı gerektiriyor. Sitemiz ayrıca sektördeki profesyoneller ve üniversitelerde araştırma geliştirme yapmak isteyenler için bir bilgi bankası olarak hizmet veriyor.

Kısa ve uzun vadedeki planlarınızdan bahseder misiniz?
2018 yılının ikinci yarısından itibaren dövizdeki dalgalanmalar, faiz oranlarının artması, alım gücünün düşmesi birçok sektörde olduğu gibi bizi de olumsuz etkiledi. Özellikle bizim gibi ithalatçı firmalar açısından döviz kurundaki dalgalanmalar ileriyi görmemizi engelliyor. Bulunduğumuz konjonktür itibariyle kısa vadedeki hedefimiz şirket politikalarını devam ettirmek, uzun vadede ise bulunduğumuz konumu korumak.

Son yıllarda hangi ürün gruplarınıza yönelik talep daha fazla?
Karaköy şubemiz özelinde konuşacak olursam, distribütörlüğünü yaptığımız tüm ürünler talep görüyor. Son 3 yıldır da PCBA’da ciddi bir satış söz konusu.

Son zamanlarda ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik ürün satışı gerçekleştiriyorsunuz?
Asansör ve kaynak makinası üretimi yapan firmalardan ciddi talep görüyoruz. İlk zamanlarda bize hitap etmediğini düşündüğümüz medikal sektörüyle de ciddi çalışmalar yapıyoruz şu sıralar. Hasta yatağının kontrol kartından röntgen cihazının aksanına kadar tüm ürünlerin bizim sektörümüzle alakadar olduğunu gördük. Ülkemizde sağlık cihazı üretimi yapan ve bu ürünleri Ortadoğu ve Doğu Avrupa’ya ihraç eden firmalarla çalışma fırsatı yakaladık. Şubemizden bölgede bulunan yaklaşık 500 satıcı firmaya ürün satışı gerçekleştiriyoruz. Bu da satışlarımızın yüzde 40’ına denk geliyor.